تأثیر اعتماد بیش از حد مدیریتی در ارتباط بین محافظهکاری حسابداری و شفافیت نبودن گزارشهای مالی
هدف این پژوهش بررسی نقش تعدیلگری اعتماد بیش از حد مدیریتی در رابطه بین محافظهکاری حسابداری و شفاف نبودن گزارشهای مالی در شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران طی سالهای ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۲ است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران است. پس از اعمال معیارهای حذف سیستماتیک، نمونهای متشکل از ۱۷۶ شرکت (۱۰۵۶ مشاهده سال-شرکت) انتخاب شد. برای اندازهگیری محافظهکاری از مدل خان و واتس (۲۰۰۹)، برای سنجش عدم شفافیت گزارشهای مالی از اقلام تعهدی اختیاری بر اساس مدل تعدیلشده جونز، و برای اعتماد بیش از حد مدیریتی از مدل سرمایهگذاری بیش از حد استفاده شد. تحلیل آماری از طریق رگرسیون چندگانه و نرمافزار EViews صورت گرفت. نتایج نشان داد محافظهکاری حسابداری تأثیر منفی و معناداری بر شفاف نبودن گزارشهای مالی دارد (ضریب β = -0.453، p < 0.01). همچنین، اثر تعاملی اعتماد بیش از حد مدیریتی و محافظهکاری نیز بر شفاف نبودن گزارشهای مالی معنادار و مثبت بود (ضریب تعامل = +0.076، p < 0.01). به عبارتی، اعتماد بیش از حد مدیریتی باعث تضعیف اثر محافظهکاری بر کاهش عدم شفافیت میشود. محافظهکاری حسابداری بهعنوان ابزاری موثر در ارتقاء شفافیت مالی نقشآفرینی میکند، اما اعتماد بیش از حد مدیریتی این اثر را کاهش میدهد. پیشنهاد میشود مدیران با شرکت در برنامههای آموزشی روانشناختی، میزان بیشاعتمادی خود را کنترل کنند تا شفافیت گزارشهای مالی ارتقاء یابد.
بررسی رابطه تجربه قبلی مدیریت مدیران ارشد با اجتناب مالیاتی در بورس اوراق بهادار تهران
هدف اصلی این پژوهش بررسی رابطه تجربه قبلی مدیریت مدیران ارشد با اجتناب مالیاتی در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. روش این پژوهش به لحاظ هدف کاربردی است. دوره زمانی پژوهش 5 ساله و از سال 1397 تا 1401 میباشد. جامعه آماری شامل کلیه شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بوده است. برای آزمون فرضیهی این تحقیق و تعیین ارتباط بین متغیرهای مستقل و وابسته نيز از الگوهای اقتصادسنجی استفادهشده و فرضیهی مربوطه از روش رگرسیون چند متغیره پانل مورد بررسي قرار گرفته است. همچنین در این پژوهش از نرمافزارهای اکسل و استاتا استفاده شده است. نتایج حاصل از بررسی 133 شرکت نشان داد که بین تجربه قبلی مدیریت مدیران ارشد و اجتناب مالیاتی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.
شناسایی پیامدهای عدم رعایت استانداردهای حسابداری در حسابرسی مالیاتی
اهمیت مالیات در تحقق درآمدهای بودجه سالیانه، لزوم توجه به اصلاح فرایندهای نظام مالیاتی و مغایرت و تناقض حسابرسی مالیاتی با استانداردهای حسابداری را ایجاب نمود. ضرورت بررسی این موضوع به نکته باز میگردد که اختلاف بین اصول وقواعد حاکم بر حسابداری مالی و حسابداری مالیاتی موجب تفاوت سود حسابداری با سود مشمول مالیات میگردد و مشکلاتی را برای حسابداران شرکتها و حسابرسان مالیاتی ایجاد نموده است. بر اساس بررسیهای بعمل آمده تحقیق جامعی در خصوص پیامدهای عدم رعایت استانداردهای حسابداری در حسابرسی مالیاتی ایران صورت نگرفته است و در تحقیقات انجام شده در قبل، اشارهای به نقش استانداردهای حسابداری در فرایند حسابرسی مالیاتی در ایران نشده است. بنابراین پژوهش پیشرو با تاکید بر استانداردهای حسابداری ایران، در خصوص شناسایی پیامدهای عدم رعایت استانداردهای حسابداری در حسابرسی مالیاتی ایران است. روش تحقیق، از نوع توصیفی-تحلیلی است و در حیطه پژوهشهای کاربردی میباشد. در پژوهشهای توصیفی پژوهشگر جامعه یا نمونهای را انتخاب میکند و در صدد شرح یا توصیف پدیده ها،ارتباطات آن،تاثیر متغیرها بر هم میباشد. پژوهشهای کاربردی نیز برای گروه، سازمان یا منطقه خاصی انجام میشود.بنا براین روش تحقیق، از نوع توصیفی-تحلیلی است و در حیطه پژوهشهای کاربردی میباشد. در این تحقیق از یک شبکه عصبی feedforward در کنار الگوریتم خفاش برای پیش بینی استفاده میشود. یافتههای تحقیق نشان داد بین عدم رعایت استانداردهای حسابرسی و معیارهای کیفیت حسابرسی رابطه معکوس و معنادار وجود دارد و این بدان معناست که رعایت استانداردهای حسابرسی در صورتهای مالی توسط حسابرسان موجب افزایش بند شرط در گزارش حسابرسی، ناهمسانی وغیر یکنواختی گزارشهای حسابرسی، کاهش حدود قضاوت حرفه ای، کاهش قابلیت اتکای گزارش حسابرسی، افزایش زمان انجام حسابرسی و ناهماهنگی نحوه عمل حسابرسان در برخورد با موارد اشکال میگردد.
اثرات بلند مدت تنوع صادرات و صنعتی سازی بر کارآفرینی کشورهای منتخب در حال توسعه
تنوع صادرات زمينه هاي رقابت پذيري را در بنگاه هاي توليدي به وجود مي آورد كه ايـن عوامـل در چرخه ي توليد منجر به نوآوري، كسب مهارتهاي بالاتر و پيدايش بنگاههاي جديـد، فعاليتهاي جديد بنگاه ها و کارآفرینی مي شود. ایجاد و گسترش صنعتی سازی می تواند از طریق ایجاد تنوع، افزایش اشتغال و کارآفرینی و درآمد، افزایش ارزش افزوده فعالیت های کشاورزی و گسترش فرهنگ صنعتی، نقش مؤثری در توازن و تعادل شهر و روستا و توسعه نواحی روستایی داشته باشد. هدف این مطالعه تحلیل و بررسی تاثیر بلند مدت متغیرهای جهانی شدن شامل تنوع صادرات و سرمایه گذاری مستقیم خارجی، متغیرهای جمعیتی شامل نیروی کار و شهرنشینی و متغیرهای توسعه اقتصادی شامل صنعتی سازی و توسعه انسانی بر کارآفرینی کشورهای در حال توسعه منتخب(کشورهای آسیایی در حال توسعه با شاخص توسعه انسانی نسبتا بالا) طی دوره زمانی 2023-2006 با استفاده از روش های تخمین FMOLS و DOLS می باشد. نتایج برآوردها نشان دادند که بین متغیرها رابطه بلند مدت وجود دارد. همچنین تاثیر تنوع صادرات، سرمایه گذاری مستقیم خارجی، شهرنشینی، نیروی کار، صنعتی سازی و توسعه انسانی بر کار آفرینی در بلند مدت مثبت و معنادار می باشد. یکی از زمینه هایی که ضمن ایجاد فرصت شغلی جدید منجر به افزایش صادرات و تنوع آن می شود، توسعه فعالیت های صنعتی است. به همین دلیل پیشنهاد می گردد که ایجاد و گسترش صنایع به عنوان یک سیاست اجرایی توسط این گروه از کشورها تعقیب شود.
بررسی عوامل موثر در پیادهسازی بهای تمام شده خدمات در دانشگاههای وزارت علوم تحقیقات و فناوری
هدف از این پژوهش، شناسایی عوامل مؤثر در پیادهسازی بهای تمامشده خدمات در دانشگاههای وزارت علوم، تحقیقات و فناوری است. این مطالعه با روش پژوهش ترکیبی (آمیخته) انجام شده است. در مرحله کیفی، از نظریه داده بنیاد با استفاده از مصاحبههای نیمهساختاریافته با 11 نفر از خبرگان حوزه مالی دانشگاهها بهره گرفته شد. دادهها از طریق کدگذاری باز، محوری و انتخابی تحلیل شد. در مرحله کمّی، با استفاده از پرسشنامه محققساخته که بر اساس نتایج تحلیل کیفی طراحی شده بود، دادههای 132 پاسخدهنده جمعآوری و از مدلسازی معادلات ساختاری برای آزمون فرضیهها استفاده شد. نتایج نشان داد که مؤلفههای کلیدی نظیر بازنگری نظام مالی و بودجهریزی، استراتژی دانشگاهها، مدیریت سازمانی، فرهنگسازی بودجهریزی عملکرد، تفکیک درست هزینهها، کنترلهای مالی، تخصصگرایی مالی، و مدیریت هزینههای شناساییشده در پیادهسازی موفق بهای تمامشده خدمات تأثیر معنادار دارند. تمامی فرضیههای پژوهش در سطح اطمینان ۹۵٪ مورد تأیید قرار گرفتند و ضرایب مسیر نشاندهنده تأثیر مثبت عوامل مذکور بودند. پیادهسازی موفق نظام بهای تمامشده در دانشگاههای وابسته به وزارت علوم مستلزم تدوین استراتژیهای سازمانی هماهنگ با برنامهریزی عملکردی، تخصیص بهینه منابع، توسعه زیرساختهای فناوری اطلاعات، شفافیت مالی، و بهرهگیری از نیروهای متخصص است. بهکارگیری این نظام میتواند به بهبود پاسخگویی، ارتقاء شفافیت اطلاعات مالی، و افزایش کارایی و اثربخشی در دانشگاهها منجر شود.
تحلیل شرایط خصوصیسازی باشگاههای حرفهای فوتبال ایران از طریق بازار سرمایه
هدف این پژوهش تحلیل شرایط لازم برای خصوصیسازی باشگاههای حرفهای فوتبال ایران از طریق بازار سرمایه و امکانسنجی آن بر مبنای الزامات اقتصادی، قانونی، مالی، سیاسی، حقوقی، تکنولوژیکی، محیطی، مدیریتی، فرهنگی و اجتماعی است. این مطالعه از نوع کاربردی و با رویکرد توصیفی-پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری آن شامل ذینفعان مرتبط با باشگاههای لیگ برتر فوتبال ایران بود. حجم نمونه 384 نفر شامل مدیران، مربیان، بازیکنان، کارشناسان ورزشی، اساتید دانشگاه، روزنامهنگاران و فعالان بازار سرمایه بوده که با روش نمونهگیری غیر احتمالی هدفمند انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه محققساخته با طیف لیکرت بود که اعتبار آن از طریق تحلیل عاملی تأییدی و روایی محتوایی بررسی شد. تحلیل دادهها با استفاده از آمار توصیفی، آزمون کولموگروف-اسمیرنوف و مدلسازی معادلات ساختاری (SEM) با نرمافزار SmartPLS 3 انجام گرفت. نتایج حاصل از مدلسازی معادلات ساختاری نشان داد که تمامی الزامات مورد بررسی تأثیر معناداری بر امکان خصوصیسازی باشگاههای فوتبال از طریق بازار سرمایه دارند. ضریب مسیر بین شرایط خصوصیسازی و بازار سرمایه برابر با 0.630 و آماره t برابر با 8.199 بود که نشاندهنده تأثیر مثبت و معنادار شرایط مذکور است. در میان الزامات، مؤلفههای اقتصادی (β=0.980, t=4.772) و اجتماعی (β=0.785, t=6.208) بیشترین تأثیر را داشتند. همچنین برازش مدل کلی نیز در سطح قوی ارزیابی شد (GOF=0.57). نتایج پژوهش نشان میدهد که با فراهم آوردن الزامات چندبعدی، امکان ورود باشگاههای حرفهای فوتبال ایران به بازار سرمایه فراهم است. این امر میتواند به ارتقاء نظام مدیریتی، افزایش بهرهوری مالی، جذب سرمایهگذاران، و کاهش وابستگی باشگاهها به منابع دولتی منجر شود و مسیر توسعه اقتصادی ورزش کشور را هموار کند.
ارائه و اعتبارسنجی مدل مفهومی رفتار اجتناب مالیاتی بر اساس نظریههای اقتصاد رفتاری: یک مطالعه تجربی در ایران
هدف این پژوهش، طراحی و اعتبارسنجی یک مدل مفهومی برای تبیین رفتار اجتناب مالیاتی مودیان ایرانی بر اساس نظریههای اقتصاد رفتاری است. این مطالعه از روش تحقیق ترکیبی بهره برده است. در فاز کیفی، با انجام ۱۳ مصاحبه نیمهساختاریافته با خبرگان و استفاده از کدگذاری سهمرحلهای (باز، محوری و انتخابی)، مؤلفههای رفتاری مؤثر شناسایی شد. در فاز کمی، دادههای حاصل از ۳۸۴ پرسشنامه با استفاده از روش نمونهگیری تصادفی طبقهای گردآوری شد و با تحلیل عاملی تأییدی (CFA) و مدلسازی معادلات ساختاری (SEM) در نرمافزار AMOS تحلیل گردید. نتایج تحلیل معادلات ساختاری نشان داد که پنج متغیر شامل سوگیریهای شناختی (β=0.31)، ادراک عدالت مالیاتی (β=-0.28)، اعتماد نهادی (β=-0.26)، هنجارهای اجتماعی (β=-0.22)، و تمایل به ریسک (β=0.35) تأثیر معناداری بر رفتار اجتناب مالیاتی دارند (p<0.05). مدل نهایی توانست 62٪ از واریانس رفتار اجتنابی را تبیین کند (R²=0.62). این پژوهش نشان میدهد که عوامل نرمافزاری از قبیل سوگیریهای ذهنی، درک عدالت، اعتماد نهادی و هنجارهای اجتماعی نقش تعیینکنندهای در رفتار اجتنابی دارند و باید در سیاستگذاری مالیاتی در کنار ابزارهای سختافزاری مدنظر قرار گیرند.
تاثیر ابعاد ساختار ذهنی حسابرسان بر مراحل حسابرسی
هدف این پژوهش، بررسی تاثیر ابعاد ساختار ذهنی حسابرسان بر مراحل حسابرسی میباشد. جامعه آماری شامل کلیه حسابرسان شاغل در سازمان حسابرسی و موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران در بازه زمانی پژوهش میباشد که به دلیل نبود آمار رسمی، نامحدود فرض شده است. لذا برای تعیین حجم نمونه از فرمول کوکران با فرض جامعه آماری نامعلوم استفاده گردید. تعداد تقریبی حجم نمونه برابر با 384 نفر میتواند باشد که بسته به سطح مشارکت اعضای جامعه هدف بخش کمی، این نسبت میتواند تغییر کند. با طراحی پرسشنامهای محققساخته، دادههای مرتبط با این متغیر جمعآوری شد. برای سنجش مراحل حسابرسی از پرسشنامهای استاندارد بهره گرفته شد تا ابعاد این سازه بهصورت دقیقتری اندازهگیری شود. در نهایت، برای آزمون فرضیههای پژوهش، از مدلسازی معادلات ساختاری با روش حداقل مربعات جزئی (PLS-SEM) استفاده شد. همچنین یافتههای ناشی از کسب نتیجه در بخش کمی نشان داد، ساختار ذهنی حسابرسان بر مراحل ارزیابی ریسک، برنامه ریزی، اجرای عملیات و گزارشگری حسابرسی تأثیر مستقیم و معناداری دارد. یافتههای این مطالعه میتواند دستاوردها و کاربردهای فراوانی برای تدوینکنندگان مقررات، سیاستگذاران حرفه حسابرسی و سایر نهادهای نظارتی در بازار حسابرسی ایران داشته باشد و به آنها کمک نماید تا با شناخت بیشتر از مضامین ساختار ذهنی حسابرسان، سازوکارها و قوانینی را در راستای بهبود قضاوت حرفهای و کیفیت مراحل حسابرسی اتخاذ نمایند.
دربارهی مجله
نشریه حسابداری، امور مالی و هوش محاسباتی یک نشریه علمی با دسترسی آزاد است که به پژوهشهای پیشرفته در تقاطع حسابداری، اقتصاد و هوش محاسباتی اختصاص دارد. این نشریه بستری پویا برای محققان دانشگاهی، حرفهایهای صنعت و سیاستگذاران فراهم میکند تا جدیدترین پیشرفتها، مطالعات تجربی، پیشرفتهای نظری و کاربردهای ابزارهای محاسباتی را در حل مسائل پیچیده حسابداری و اقتصادی به اشتراک بگذارند. تعهد ما به پیشبرد نوآوری در موضوعات گسترده نشریه، پژوهشهای میانرشتهای را که شکافهای موجود بین اقتصاد، حسابداری و هوش محاسباتی را پر میکند، تشویق میکند.
ما بر این باوریم که آینده حسابداری و اقتصاد در همافزایی هوش مصنوعی (AI)، یادگیری ماشین (ML) و سایر روشهای محاسباتی نهفته است که میتوانند دقت، کارایی و قدرت پیشبینی مدلهای مالی و فرآیندهای تصمیمگیری را ارتقا دهند. این نشریه از مقالاتی که به پیشرفتهای نظری، ارائه بینشهای کاربردی یا مطالعات موردی که قدرت هوش محاسباتی در تحول اقتصاد مالی را نشان میدهند، استقبال میکند.
اطلاعیه #1
درباره مجله حسابداری، امور مالی و هوش محاسباتی
- صاحب امتیاز: مؤسسه پژوهشی اقتصاد و مدیریت نواندیشان فردا
- وضعیت چاپ: الکترونیکی
- دوره چاپ: فصلنامه
- زبان مجله: فارسی همراه با خلاصه مبسوط انگلیسی
- نوع مجله: علمی پژوهشی
- دسترسی به مقالات: رایگان
- نوع داوری: دوسو ناشناس (حداقل دو داور)
- مدت زمان بررسی اولیه: 3 الی 5 هفته
- زمان داوری: 1 تا 3 ماه
- هزینه داوری: ندارد
- رتبه ارزیابی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در سال 1402: رتبه ب
- ایمیل مجله: jafci2023@gmail.com
داشتن شناساگر ارکید برای تمامی نویسندگان الزامی است. برای دریافت اینجا (https://orcid.org/register) ثبت نام کنید.(راهنمای دریافت شناساگر ارکید).
تمامی مقالات ارسالی به این مجله قبل از ورود به فرآیند داوری از طریق نرم افزارهای مشابهت یاب «سمیم نور» بررسی خواهند شد.